tiistai 7. toukokuuta 2013

Kokeillaan barffausta

Morjens! Meillä on aikaisemmin kissoille annettu päivässä kahesti kaupan halppis ruokaa. Nagini neitokainen, joka on iältään n. puolitoista, kärsi hyvin pahanhajuisista tarpeista. Joten pidemmän päälle Nagini  ei tahtonut enää kissan vessassa käydä parin oman jätöksen jälkeen, vaan teki tarpeensa vessan ulkopuolelle. Minun kävi neitiä sääliksi ja aloimme mieheni kanssa miettiä kissojen opetusta vessan pöntölle tai ruokavalion muutosta. Koska rahat on nyt hieman tiukilla, emme ostaneet kissoille kissa wc istuinta, mutta kuulimme barffauksesta.

Olen nyt sitten totuttanut kissoja sika-nauta jauhelihaa syömään kakeloiden kanssa 8 päivää. En halua kakeloita kuitenkaan roskiin heittää niin olen käyttänyt niitä totuttaakseni kisut syömään lihaa. Olen vielä uusi kuitenkin tämän asian kanssa, mutta yhdessä tässä kissojen kanssa nyt sitten opetellaan. Kävin taas liha ostoksilla ja mukaan tuli nyt uutena nauhan mahaa. Saas nähä kuinka kisut tykästyvät.

Tänään sitten olen hieman tutustunut tähän barffaukseen ja löysin täältä sivulta kaikkea hyödyllistä tietoa. Itse kirjoitan tänne nyt tiivistetysti samoja asioita itselleni muistiin. Suosittelen kaikille, jotka ovat kissojen kohdalla pohtineet barffausta käydä lukasemassa tuolta. Meijän kissojen kikkareet ovat nyt hajuttomampia ja kiinteämpiä. Mielestäni myös Gobbo pojan turkki on nyt pehmeämpään. Saas nähä lähteekö paino tippumaan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Barffaus asioita (""-on mitä suoraan lainaan täältä)

Koska kissat ovat yksilöllisiä syöjiä, pitää ruokavalio ruotia kissa kohtaisesti. Pennuille ja iäkkäämmille kissoille löytyy pieniä lisäohjeita barffaukseen liittyen täältä näin.

"Mietittäessä kissalle sopivaa ravintokoostumusta voidaan esimerkiksi ottaa sen tavallinen saaliseläin eli hiiri. Hiiressä on vettä 70 %, proteiinia 14 %, rasvaa 10 %, hiilihydraatteja 1 – 2 % ja kuitua alle 1 %. Kissan ravinnossa tulisi olla 25 – 30 % proteiineja. 23 aminohaposta 11 on kissalle välttämättömiä."

Barffauksessa pääruokana on liha (sika, nauta, broileri (ym siipikarja), kani jne.). Lihaa tarjotaan mieluiten raakana, jotteivät tärkeät vitamiinit ja ravintoaineet häviäisi kypsettäessä.

" Salmonella ja muut bakteerit tuhoutuvat pakastettaessa, ja suomalainen liha on kyllä tarkastettuakin. Lisäksi raakaravintoa syövän kissan vatsan pH on tarpeeksi hapan tuhotakseen esim. salmonellabakteerit jo vatsalaukussa."

Kalassa on kuitenkin aika paljon rasvoja, joten sitä suositellaan kerran viikkoon. Hyviä kaloja on mm. lohi, muikku, silakka ja kissojen tonnikala.

"Kissalle voidaan tarjota kerran viikossa pieni määrä sisäelimiä, kuten maksaa tai munuaisia.Sian maksaa tulisi välttää, koska siinä on eniten lääke- ja hormonijäämiä. Naudan tai broilerin maksa on parempi vaihtoehto. Munuaiset on hyvä viillellä veitsellä ja liottaa vedessä yön yli, jotta kuona-aineet imeytyvät veteen."

Kissat tarvitsevat tauriinia ja sitä saa eläinten sydämistä (sika, kana, lammas, nauta). Suositellaan 2-3 kertaan viikossa. Kannatta kokeilla miten oma kissa tykästyy sydämeen, sitä voi positiivisesti yllättyä. Kunnon entsyymmin lähde löytyy naudan mahasta ja sitä voi antaa kerran viikossa.

Sitä luulisi, että kissoille on hyvä antaa maitotuotteita, mutta asiahan on niin, että kissat on maitovammaisia ja siitä herkkä mahaisia. Kalkintarve on siis tyydytettävä muulla tavoin, kuten yllättäen näillä: broilerin siivet, kaulat, selät tai kokonaisena jauhettu kana. Kalsium on tärkeä juttu kissan ravinnossa, joten jos keskityt vain jauhelihan syöttämiseen kissan luusto alkaa jossain vaiheessa mahdollisesti kärsimään.

"Noin kolmannes aikuisen kissan ravinnosta tulisi koostua luisesta lihasta.Jos kissa ei suostu syömään luita, kalkintarpeen voi tyydyttää jauhetulla kananmunankuorella. Aikuisen kissan annostus on tällöin 1 tl per kiloon lihaa."

Meidän kissat ovat sisäkissoja, joten ruohon saanti on hieman huonoa. Pitää käydä ohranjyviä käydä ostamassa ja alkaa kasvattamaan kisuille ruohoa. Meijän Gobbo poika kyllä rakastaa ruohoa. Kun vien kotopuolessa käymään niin siellä se pihalla on mahaansa täyttämässä ruohosta.

"Kissa tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja. Kissalle välttämättömiä ovat linolihappo (omega6) ja linoleenihappo (omega3), arakidonihappo ja eikosapentaeenihappo. Linolihappoa saa mm. auringonkukkaöljystä. Arakidonihappoa saa hevosen- ja sianlihasta. Naudan- ja lampaanrasva eivät ole kovin hyödyllisiä kissalle. Kalaöljy ja kananrasva ovat hyviä. Kalanmaksaöljyä kissalle ei kannata antaa, vaan ennemmin lohiöljyä tms. Jos kissa syö liikaa sian- ja kananlihaa, sille voi tulla herkemmin tulehduksia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti